Monday, May 7, 2012

4AGE20V DLI (distributor-less ignition) using COP (coil over plug)

Assalam dan selamat sejahtera.
Kali ni aku try coil over plug (cop) setup kat kete aku. Takder ape special pun, tapi saje menggatal nak pakai.
This time I've tried COP setup on my car. There is nothing special about it.

Idea ni aku dapat dari forum ni http://forums.club4ag.com/zerothread?id=18900&page=1
Sebenarnya setup ni sesuai untuk kete RWD nak pakai 4age20v tapi tak mau ketuk firewall.
I got this idea from this forum http://forums.club4ag.com/zerothread?id=18900&page=1
Actually this setup is good for RWD car to use 4AGE20V but don't want to knock firewall.

Ni adalah wiring diagram untuk pasang cop kat 4age20v.
This is the wiring diagram to use COP at 4AGE20V.

Dan ni pulak pinout untuk COP
This is COP pinout.
Pin 1-Ground
Pin 2-Signal IGf
Pin 3-Signal IGt
Pin 4-12 volt

Tapi untuk setup ni aku pakai Pin 1, Pin2 dan Pin 4 sahaja.
For this setup I only use Pin 2, Pin2 and Pin4.

Ni wire yang aku dah siap buat untuk projek COP ni.
Wire that ready to install COP.

Dan COP nye diambil dari enjin Toyota Avanza K3VE.
My COP in came from Toyota Avanza K3VE.


Ni rupe enjin sebelum di projek kan.
Picture before project started.

Spark plug cable dah dibukak dan COP dipasang.
Spark plug cable remove and COP installed.

Gambar di bawah menunjukkan wire yang aku tap untuk dapatkan IGF signal dari Igniter dan 12 volt dari coil.
This picture shown wire that I tap to get IGf signal from Igniter and 12 Volt from Coil.

Dan ni aku buat wire joint untuk COP.
Wire joint for COP.

Setelah semuanya siap dipasang dan enjin dapat dihidupkan dengan jayanya.
After finish installed and engine started successfully.

Walaupun enjin dapat dihidupkan tanpa sebarang masalah, tetapi ade jugak masalah yang timbul, tachometer tak hidup la pulak. Jeng jeng jeng. Kenape yer?
Although engine can be started, but there is a problem. Tachometer are not functioning. Why?

Seteleh beberapa kali try and error, akhirnya aku jumpe penyelesaian untuk hidupkan meter tacho.
Spark plug terpaksa disambung ke-coil untuk complete kan circuit supaya ECU dapat baca tacho signal.
After few times of trial and error, what I've found is spark plug need to be connected to coil to make the  circuit complete so that ECU can read tacho signal.


Tapi tak kan nak sambung spark plug gitu jer? camne aku nak drive dengan selamat? So, ni penyelesaian tu spark plug tu pulak.
But it's not good idea to connect spark plug just like that. So there's come a solution.


Aku ambik 1 wire dan ikat kat body spark plug tu dan cover spark plug tu dengan hose yang tebal.
Wire tu akan di-ground kat body ketera. Setiap kali spark fire, spark tu akan kekal dalam hose tu tanpa jump ker mana2 body kereta.
I took a wire and tied it to spark plug body and cover the spark plug end with thick hose. The wire grounded to chassis body. So every spark occur, the spark will always stay inside the hose.

Aku ikat spark plug tu kat strut bar camni, supaya nampak kemas. Tak nampak spark plug tu sebab kat belakang strut bar tu.
Then I tied the spark plug at the strut bar. It's behind the strut bar,
                              

Kemudian aku test kete, rasa macam ade better throttle response and better idling atau ia cuma mainan psikologi.
When I test drove, I can feel it got better throttle response and better idling or it's just a psychology. Hehe
Aku akan drive and observe lagi, mane tau kot2 ade ape2 yang tak kene lepas ni.
I'll drive and observe again to make sure it's problem free.



P/S: DLI setup ni berfungsi dengan cara batch fire, maksudnya semua 4 coil/plug akan fire serentak.
Berbeza dengan wasted spark system, fire 2 plug dalam 1 masa.
Mengikut seorang member dari club4ag forum, die cakap walaupun plug sentiasa fire tak kira condition stroke piston tu (kecuali compress stroke), petrol tak kan ignite kerana nisbah udara dan petrol tidak sesuai.
P/S: This DLI setup is run by batch fire the COP. All COP fire at once. Differ from wasted spark system, fire 2 plug at a time.
According to one member of club4ag forum, although spark plug fire in fuel injection stroke, the fuel will not ignite becoz of  air to fuel ratio is not correct to ignite.


Edited : Bile aku bawak kete pagi ni(07-05-2012), enjin mati pulak kat tempat parking. Adoyai, nasib baik dah sampai parking. Pastu susah nak start pulak. Maybe COP ni x seswai kot.
Edited: When I drove to office this morning (07-05-2012), engine stall at the parking. OMG, lucky already arrive at parking. Then it's hard to start. Maybe this COP setup is not perfect yet.

9 comments:

  1. Replies
    1. Ade plan nak buat sequential fire.
      Tapi blom ade masa lagi. Barang pun belom cari

      Delete
    2. wah menarik topik ni..bro mcm nak swap meter seg ae111 yg guna cable kpd meter yg guna sensor bg 4age20v bt manual.. blh kasi jalan sikit x.. kalau tau bg la cadangan sikit..

      Delete
    3. Sorry bro branco. langsung takde idea pasal meter tu. x penah tengok pun. hehe

      Delete
    4. biasa meter 2 dari carib.. kawe igt k try buat project cop ni.. tp takut ada masalah lain pula.. bos, nape last2 guna cable plug pula ni? try kongsi masalah cop ni.. nape cop ni x sesuai..

      Delete
    5. kawe try kejap jah tu. saje suka2. kawe x paka sebab lepas drive dalam sejam, enjin mapuh. maybe sebab kawe x proper ground spark plug.
      lagi 1 sebab base timing x tune betol2. try jer la kalu demo nok gak, hehe

      Delete
    6. ejah buat molek la..blh dimaju masa depan.. kalau jd mcm 2 takut shot rosak ecu. masalah lain pula timbul..hehe.. loni pakai seg lg ke? apa pula projek baru nanti?

      Delete
    7. Masih pakai lagi. Cume takder projek ape2 pun

      Delete
  2. I’m a sucker for most of the articles or blog posts, I absolutely savored, I would really prefer more data regarding this, given that it's fine., Kudos meant for posting. qyl ignition coil

    ReplyDelete

Alternative drive belt for Yamaha Nouvo S, Nouvo Z, Nouvo MX, Ego, Mio

Bismillah. It's been a while since scooterist start using this type of belt. It was not meant for scooter. But, I like alternatif item. ...